Zweden

Zweden is een land met vele gezichten, van het verlaten Lapland in Noord-Zweden tot de golvende weilanden in het zuidelijk gelegen Skåne. Het is een land vol elanden, meren en rode huisjes, maar ook een land met moderne steden vol culturele activiteiten. Buiten de grote steden liggen levendige dorpjes met leuke winkeltjes en altijd wel een konditori waar allerlei lekkers uitgestald ligt. De Zweedse keuken is de afgelopen jaren wereldberoemd geworden en maakt, net als de al net zo beroemde Zweedse misdaadseries, steeds meer mensen nieuwsgierig naar dit land.

Tijdens de lange Zweedse zomerdagen liggen de temperaturen relatief hoog, zodat u eindeloos kunt wandelen, fietsen of zeilen. In de winter blijven sommige delen van het land lang wit: Vemdalen kent zelfs het langste skiseizoen van Europa. Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer mensen Zweden ontdekken als wintersportbestemming voor een weekje skiën of schaatsen – want ook dat kan in Zweden op veel plekken elke winter.

Een bijzonder stukje Zweden is Dalarna. Deze regio wordt wel het hart van Zweden genoemd. Alles wat Zweden zo mooi maakt, is er te vinden: bergen en bossen om in te wandelen of langlaufen, meren om in te zwemmen en over te varen of schaatsen, maar ook rendieren, elanden en heel veel Zweedse cultuur. Midzomer wordt hier uitbundig gevierd en Dalarna heeft zelfs het wereldwijde symbool van Zweden voortgebracht: de beschilderde houten paardjes. In Nusnäs aan het Siljanmeer kunt u zelf zien hoe ze worden gemaakt. Ook de kleurstof voor de rode verf op de Zweedse houten huizen komt uit Dalarna: dat kunt u met eigen ogen bekijken in de mijn van Falun. Zo heeft Dalarna nog veel meer schilderachtige plekjes die de ziel van Zweden weerspiegelen. Onderweg ernaartoe komt u overal oude boerderijen, galeries vol handwerk en cafés met de lekkerste wafels tegen.

Met een vakantiewoning in Zweden wordt dit alles ook een beetje van u en leert u het Zweden van alle seizoenen kennen.