WEBLOG

Weblog deel 6

Een eigen vakantiewoning bouwen in Noorwegen: tips en ervaringen

Portula begeleidt al jarenlang mensen die een vakantiehuis in Noorwegen willen laten bouwen. Hoe dat allemaal in z’n werk gaat, kunnen we het beste laten vertellen door mensen die het onlangs zelf hebben meegemaakt. En dat deden we dan ook!

De voorbereiding van Noortje en Leontien

Noortje en Leontien kunnen zich allebei nog heel goed herinneren hoe het was om te bedenken hoe hun vakantiewoning eruit moest zien en waar hij moest komen te staan. Noortje vertelt: “Het leuke van laten bouwen van een vakantiewoning met Portula is dat je heel vrij bent in het ontwerp. Je kunt zelf de indeling en materialen bepalen, zodat alles helemaal naar wens wordt.”

Voor Leontien en haar man Cees was het vinden van de perfecte locatie het belangrijkst. “Erik van Portula hielp daar geweldig mee. Hij reed ons naar verschillende plekken, die we dan samen bekeken. Dat was een hele belevenis! Erik weet prachtige bouwlocaties te vinden in Vrådal en op andere plekken in Noorwegen. Zelf hadden we die locaties hoogstwaarschijnlijk nooit gevonden. Het was zo fijn dat Erik daar alle tijd voor nam – net als voor alle gesprekken over hoe het huis eruit moest zien. Cees had nogal wat speciale wensen, maar Erik luisterde onvermoeibaar. Hij had altijd wel een oplossing of suggestie achter de hand. Erik en Adla leveren in dit opzicht een geweldige service voor mensen die graag een vakantiewoning in Noorwegen willen, maar niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken.”

Koffie drinken op de bouwplaats

Toen het huis eenmaal werd gebouwd, gingen Leontien en Cees regelmatig kijken. Ze voelden zich altijd welkom op de bouwplek, waar ze met eigen ogen konden zien hoe Marek en Pawel bezig waren en hoe hun huis vorderde. Ze vonden het elke keer weer een feest om al dat vakwerk te bekijken en al die kopjes koffie en Noorse broodjes op de bouwplek waren onvergetelijk gezellig.

Bij Noortje ging het allemaal heel snel: in mei 2015 begon haar zoektocht naar een geschikte kavel en in mei 2016 werd het huis opgeleverd. Bij het bouwproces viel haar naast het voorspoedige verloop vooral op dat er zoveel aandacht was voor de details.

Genieten van de Noorse natuur

Inmiddels genieten Leontien en Noortje met volle teugen van hun vakantiehuizen in Noorwegen. Noortje vertelt enthousiast: “We hebben een fijn huis in een fantastische omgeving. Noorwegen is een prachtig en afwisselend land, met bergen en dalen, watervallen en meren. Door het noordelijke klimaat is Noorwegen in de zomer compleet anders dan in de winter. In de zomer zijn er rustige strandjes, gaan we wandelen in de bergen of varen we met de kano. ‘s Winters gaan we skiën en langlaufen.”

Ook Leontien trekt er veel op uit. “Winter in Noorwegen is heel sfeervol, ook omdat bij ons huis in de bergen meestal vroeger en meer sneeuw ligt dan in het dal. Af en toe maken we gebruik van de rustige skipiste in de buurt, die meestal vanaf half december tot en met Pasen open is. En er wordt veel gelanglauft als er sneeuw ligt.”

Maar ook in de zomermaanden zijn Leontien en Cees veel te vinden in de Noorse natuur: “We genieten enorm van de stilte en het uitzicht. We zijn veel buiten en voelen ons echt één met de natuur. In het begin bleven we vooral in en om onze vakantiewoning, maar nu verkennen we steeds meer de omgeving. Dan maken we mooie wandelingen en ontdekken we plekjes waar je kunt picknicken en vuurtjes kunt stoken om op te koken. Verder hebben we een bootje waarmee we het meer op kunnen en Cees heeft een elektrische mountainbike, zodat hij ook langere afstanden kan fietsen.”

Zowel Noortje als Leontien kijk dus met plezier terug op de ontwikkeling en bouw van hun huis in Noorwegen. En dat ze nu van het resultaat genieten, straalt wel af van hun enthousiaste verhalen!

Weblog deel 5

Je eigen vakantiewoning in Noorwegen verhuren: zo doe je dat

Hoera, je hebt de knoop doorgehakt. Dat eigen vakantiehuis in Noorwegen komt er! Nu de praktische kanten nog. De verhuur bijvoorbeeld, zodat je kostenneutraal van je vakantiewoning kunt genieten. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Portula helpt je daar graag bij en laat ervaringsdeskundigen Noortje en Leontien aan het woord.

Noortje: het hele jaar door verhuur

Het Noorse vakantiehuis van Noortje is in mei 2016 opgeleverd. Over de verhuur vertelt ze: “Wij bieden onze vakantiewoning zelf aan voor de verhuur. Dat doen we via Airbnb en Finn.no. Verhuren kan eigenlijk het hele jaar door, omdat zowel de zomerperiode als het skiseizoen hoogseizoen zijn. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om de kosten van onze woning terug te verdienen.”

Leontien: in de vakanties genieten we zelf

Leontien doet het anders: “Wij verhuren ons vakantiehuis op dit moment alleen maar aan vrienden. We werken op een school en in de vakanties, als de vraag naar verhuur het grootst is, willen we graag zelf van onze vakantiewoning genieten! Als we met pensioen gaan, hebben we natuurlijk vaker de gelegenheid om naar Noorwegen te gaan wanneer wij dat willen. Dat biedt dan ook meer mogelijkheden om de woning in de vakanties te verhuren aan vrienden en kennissen.”

Even praktisch: over de schoonmaak

Een van de dingen waarmee je rekening moet houden als je een vakantiewoning gaat verhuren, is de schoonmaak die daarbij komt kijken. Ook dat pakken Noortje en Leontien anders aan. Leontien vertelt: “We houden ons vakantiehuis keurig netjes. Elke keer als we vertrekken, zijn we zeker een dag bezig om alles piekfijn in orde te brengen. Zo is het huis altijd klaar om gasten te ontvangen.”

Noortje heeft ervoor gekozen om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen. Dat maakt de woning voordat de gasten aankomen van top tot teen schoon. Deze schoonmaak is standaard bij het huren van de vakantiewoning en gasten betalen er ook voor. Op die manier hebben ze het voordeel dat ze altijd in een schoon en fris huis aankomen en hoeven ze bij vertrek niet schoon te maken.”

Vragen? Portula weet raad!

Zo zie je maar: niet alleen de locatie en de inrichting van je vakantiehuis in Noorwegen kun je helemaal zelf bepalen, maar ook hoe je de eventuele verhuur wilt regelen. Heb je nog meer praktische vragen? Neem dan contact op met Portula. Daar zitten Erik en Adla als ervaringsdeskundigen ten top voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Weblog deel 4

Een eigen vakantiewoning in Noorwegen: verrassend goed bereikbaar!

Droom je van een eigen vakantiewoning in Noorwegen, maar twijfel je of Noorwegen daarvoor niet te ver weg is? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het mooie Zuid-Noorwegen is verrassend goed bereikbaar en er komen nog steeds nieuwe verbindingen bij. Zo is een vakantiewoning in Noorwegen prima aan te reizen, ook voor korte vakanties en zelfs voor een lang weekend. We zetten de mogelijkheden even voor je op een rij.

Met auto en veerboot naar Noorwegen

De meest gebruikte manier om naar Noorwegen te reizen, is met de auto. Via Duitsland rij je dan naar Hirtshals of Frederikshavn in Noord-Denemarken, om daar met auto en al de boot op te rijden. De veerboten varen dagelijks en zo kun je al heel snel in Noorwegen zijn. De boot van Hirtshals naar Kristiansand doet er bijvoorbeeld maar twee uur en een kwartier over.

Maar Hirtshals-Kristiansand is zeker niet de enige verbinding. De rederijen Colorline, Stenaline en Fjordline varen ook naar deze bestemmingen in Noorwegen:

  • Larvik
  • Langesund
  • Bergen
  • Stavanger

Een van de voordelen van met de auto en de boot naar Noorwegen reizen, is dat je in Noorwegen over je eigen auto beschikt. Van de boot rij je dan zo door naar je vakantiewoning, want de wegen in Noorwegen zijn heerlijk rustig. Ook voor uitstapjes en boodschappen is een auto erg handig.

Vliegen naar Noorwegen

Ook als je liever met het vliegtuig naar Noorwegen reist, heb je volop keuze. KLM vliegt bijvoorbeeld heel regelmatig naar Zuid-Noorwegen en voor voordelige vluchten kun je terecht bij Ryanair. Veel vliegvelden zijn in de buurt van Oslo te vinden: Gardermoen, maar ook Sandefjord en Rygge bevinden zich in die regio. Iets verder weg ligt het vliegveld van Kristiansand en aan de westkust van Zuid-Noorwegen hebben de steden Bergen en Stavanger hun eigen vliegvelden. Ook daar wordt vanuit Nederland regelmatig op gevlogen.

Een optie die misschien minder voor de hand ligt (maar die wel heel handig kan zijn) is vliegen op het  nieuw te open (2018) vliegveld Scandinavian Mountains Airport nabij Trysil. Dat ligt noordelijker en net over de grens met Zweden. Zo zit je meteen op de goede hoogte voor populaire bestemmingen als Trysil en Lillehammer.

Voor het vervoer van het vliegveld naar je vakantiewoning kun je gebruikmaken van een huurauto. Dat hoeft als je je er even in verdiept helemaal niet duur te zijn. Zo zit je snel in jouw favoriete stukje Noorwegen en heb je toch een auto ter beschikking.

Je ziet, er zijn volop mogelijkheden als je regelmatig naar Noorwegen reist om te genieten van je eigen Noorse vakantiehuis. Heb je nog vragen over de bereikbaarheid van de regio die je in gedachten hebt voor jouw vakantiewoning? Portula helpt je graag op weg.

Weblog deel 3

5 grote voordelen van een eigen vakantiewoning in Noorwegen

Als je – net als wij – gek bent op Noorwegen, wil je er waarschijnlijk zo veel mogelijk tijd doorbrengen. Dat kan op verschillende manieren. Maar wat is nu beter: af en toe een vakantiewoning in Noorwegen huren, of je eigen bungalow laten bouwen? Wij zien 5 grote voordelen van een eigen vakantiehuis in Noorwegen en zetten die graag voor je op een rij.

  1. Thuis in Noorwegen

Dit eerste voordeel is puur een gevoel. Maar wel een heel belangrijk gevoel: het thuisgevoel. Wat is er nou heerlijker dan echt thuiskomen in het land waarop je zo gek bent? Met een eigen vakantiewoning in Noorwegen kom je thuis in je Noorse huis, op je eigen plek en omringd door je eigen spullen. Ook weet je al gauw de fijnste winkels en restaurants in de omgeving te vinden, net als de mooiste wandelroutes en uitkijkpunten. Dat thuisgevoel is nooit te evenaren door accommodatie die je voor korte tijd huurt.

  1. Alle tijd van de wereld

Ken je dat gevoel? Je bent ergens korte tijd op vakantie en wilt dan ook zo veel mogelijk van de omgeving zien. Zo heb je het alsnog druk – dat was niet de bedoeling van je vakantie! Met een eigen bungalow in Noorwegen overkomt je dat niet. Natuurlijk is er van alles te zien en te doen in de omgeving. Als je zin hebt, kun je allerlei uitstapjes maken. Maar het hoeft niet. Je komt er namelijk zo vaak, dat het ook kan wachten tot een volgende keer. Zo kom je dus ook uitgebreid toe aan heerlijk niets doen, een boek lezen in de zon of bijpraten bij de haard.

  1. Maak je eigen vakantiehuis kostenneutraal

Wanneer je zelf geen gebruik maakt van je vakantiewoning, kun je die verhuren aan andere liefhebbers van Noorwegen. Zo deel je het plezier en geniet je zelf kostenneutraal van jouw bungalow. Portula kan je ondersteunen bij de zakelijke en praktische kanten van de verhuur, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Zo levert je vakantiewoning in Noorwegen zelfs voordeel op als je er niet bent.

  1. Jouw perfecte Noorse vakantiewoning

Als je een eigen vakantiewoning in Noorwegen laat bouwen, sluit die perfect aan op jouw wensen en voorkeuren. Het uiterlijk, de indeling en de voorzieningen van de woning, maar ook de plek waar hij staat – alles is precies zoals jij het wilt. Droom je van een sauna, een terras of een knusse haard? Wil je een extra kamer om te schrijven of schilderen? Als je kiest voor een eigen vakantiehuis, kan het allemaal geregeld worden. En vervolgens heb je er jarenlang plezier van.

  1. Eindeloos genieten

Dat is meteen het vijfde voordeel van een eigen vakantiehuis in Noorwegen. Je bent er niet incidenteel, maar kunt er lekker vaak naartoe. Je hoeft dus ook niet met weemoed terug te rijden of vliegen naar Nederland, want je weet dat je snel weer terug zult zijn. Een eigen vakantiewoning is niet alleen iets voor de zomervakantie; je kunt er ook in de korte vakanties en zelfs tijdens lange weekenden van genieten. Vier bijvoorbeeld ook eens Pasen of Kerst in Noorwegen en voel je zo beetje bij beetje steeds meer Noors.

Weblog deel 2

Eigen huis in Noorwegen of Zweden – zet de eerste stap op de Second Home beurs

Jammer hè, dat de vakantie weer voorbij is? Misschien heeft u wel het gevoel dat u zo snel mogelijk weer terug wilt naar Zweden of Noorwegen. Daarin bent u niet de enige. Een heerlijke vakantie is voor veel mensen de aanleiding om de eerste stap te zetten richting een eigen woning in Scandinavië. Het najaar is dan ook de ideale periode om in actie te komen en deze droom te realiseren.

Second Home beurs

Daarom is Portula van 23 t/m 25 september te vinden op de Second Home beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De Second Home beurs is een jaarlijks evenement dat u niet mag missen als u overweegt te investeren in onroerend goed in het buitenland. Portula kan u alles vertellen over de vele mogelijkheden en voordelen van een eigen vakantiewoning in Noorwegen en Zweden. Welk model past bij u? Hoe verloopt het bouwproces? En op welke manieren gaat uw investering zichzelf terugverdienen? Op de Second Home beurs beantwoordt Portula met alle plezier al uw vragen.

Proefwonen in de Scandinavische herfst

De kans is groot dat u daarna alleen nog maar enthousiaster bent geworden over het idee van een eigen woning in de Noorse of Zweedse natuur. Misschien pakt u zelfs op korte termijn al uw koffers om te gaan proefwonen in een van de woningtypes die u via Portula kunt laten bouwen. U valt dan met uw neus in de boter, want de herfst is een schitterend jaargetijde in Scandinavië. De temperatuur klimt nog regelmatig naar een aangename waarde en met al die herfsttinten is het landschap mooier dan ooit.

Zo kunt u in de namiddag mooi ervaren hoe het is om op uw eigen terras te genieten van de laatste zonnestralen. Wordt het ’s avonds toch wat frisjes, dan gaat u binnen heerlijk bij de houtkachel zitten of neemt u de tijd voor de sauna. Zo ervaart u aan den lijve welke voordelen een eigen woning in Noorwegen of Zweden allemaal biedt. Proefwonen is dé manier om definitief de knoop door te hakken en zonder twijfel te kunnen zeggen: Ja, we doen het!

Mis het niet!

Bent u klaar voor die eerste stap naar lekker vaak genieten van een eigen woning in Zweden of Noorwegen? Vraag dan nu via Portula uw gratis toegangskaart voor de Second Home beurs aan. We ontmoeten u daar graag.

Bent u 23 t/m 25 september verhinderd? Zet dan alvast het Nordikliving Style Event in uw agenda. Daar is Portula op 26 en 26 november aanwezig met alle informatie die u nodig heeft om binnenkort vakantie te kunnen vieren in uw eigen luxe vakantiewoning in Scandinavië.

Weblog deel 1

Ontdek Dalarna vanuit Tällberg aan het Siljanmeer
Stelt u zich eens voor: u heeft zorgvuldig uw eigen plekje in Zweden uitgekozen en daar een vakantiewoning laten bouwen die helemaal aansluit op uw wensen. Uw keuze is gevallen op het mooie Tällberg, direct aan het Siljanmeer. Daar kunt u volop genieten van de lange Zweedse zomerdagen op het terras bij uw eigen huis in Zweden, onder het genot van een goed boek en een wijntje.’s Winters kunt u er heerlijk bij de houtkachel zitten of misschien wel in uw eigen sauna zitten. Wat een droomplek!
Meer heeft een mens eigenlijk niet nodig. Maar mocht u er toch eens op uit willen, dan is Tällberg ook nog eens een ideale uitvalsbasis om Dalarna te leren kennen. Rondom het meer vindt u het ene na het andere mooie plekje. Portula geeft u alvast wat ideeën.

Welkom in het Hart van Zweden
Dalarna wordt wel het hart van Zweden genoemd, omdat de Zweedse geschiedenis en tradities hier zo duidelijk aanwezig zijn. Een ritje of wandeling verandert hier al gauw in een kennismaking met de Zweedse cultuur – zeker in de zomer, als hier uitbundig Midzomer wordt gevierd. Maar ook de winter is op en top Scandinavisch, met veel wintersport en de finish van de Vasaloppet in Mora.
Voor een indruk van het klassieke Zweden moet u zeker even stoppen bij een van de zomerboerderijen waar vrouwen vroeger op het vee pasten en zuivelproducten maakten. Ook komt u regelmatig bordjes met Hembygdsgård tegen, die aangeven dat er een klein openluchtmuseum in de buurt is met oude blokhutten.

Winkelen: brocante en handwerk
Winkelen in Zweden kan in grote, moderne winkelcentra, maar ook als u houdt van kleine boetiekjes kunt u vanuit Tällberg uw hart ophalen. Tällberg zelf heeft een binnenplaats met galeries en werkplaatsen vol ambachtelijk handwerk en in het nabijgelegen Nusnäs worden de beroemde Zweedse paardjes gemaakt. Maar u komt rond het Siljanmeer op veel meer plekken handwerk tegen – net als het bordje Loppis, dat aangeeft dat u van harte welkom bent om het erf op te komen en het aanbod aan brocante te bekijken.

Attracties voor het hele gezin
Als u samen met kinderen geniet van uw vakantiewoning aan het Siljanmeer, mag u de gezinsattracties in de buurt van Tällberg niet missen. U bent zelfs bijna buren met de Zweedse kerstman, die zijn zomerverblijf heeft in het themapark Tomteland. In Orsa Rovjurspark komt u op een veilige manier dicht bij beren en andere roofdieren en Leksand Sommarland is, zoals de naam al zegt, echt een zomerpretpark vol glijbanen en andere (water)pret.

Het water op
Maar het moois van Dalarna bevindt zich natuurlijk niet alleen rondom het meer. Het Siljanmeer is ideaal om in te zwemmen, op te varen of aan te vissen. Vanuit een vakantiewoning op een van onze mooie kavels aan het water heeft u dat allemaal binnen handbereik, zodat u op zo’n lange zomeravond nog even een duik kunt nemen en in de winter zo vanaf uw steiger het meer op schaatst.

Aan tafel!
Na een dag genieten van het buitenleven in Zweden heeft u vast trek in een echte Zweedse maaltijd. Die kunt u zelf op tafel toveren vanuit uw eigen Zweedse keuken – dat is lekker thuiskomen! Wilt u toch liever uit eten, dan hebben Tällberg en de omliggende plaatsjes volop gezellige restaurantjes. U heeft dus alles bij de hand om te genieten van de Zweedse keuken en te proosten op de volgende mooie dag in dit prachtige stukje Zweden, dat nu ook uw thuis is.