Veelgestelde vragen

FAQ

Een houten villa in Noorwegen kopen, kan veel vragen oproepen. Wij doen er alles aan om u van alle informatie te voorzien en geen enkel onderwerp onduidelijk te laten. Daarom hebben wij een verzameling samengesteld van de meest gestelde vragen. Vragen die leven bij mensen die interesse hebben om te investeren in een luxe houten villa in Noorwegen. 

We hopen dat uw vraag ertussen staat. Mocht dit niet zo zijn, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. 

T | 055 5191968
E | info@portula.nl

Contact

Over Noorwegen

Hoe vindt de overdracht van onroerend goed in Noorwegen plaats?

De overdracht vindt in Noorwegen notarieel plaats via een advocaat. Persoonlijke aanwezigheid is niet noodzakelijk. De advocaat heeft een onderzoeksplicht, deze kijkt naar de rechtstoestand van het registergoed.

Moet er in Noorwegen overdrachtsbelasting worden betaald zoals in Nederland?

Ja, deze bedraagt 2,5%. Dit geldt alleen voor de kavel, niet voor de andere kosten.

Hoe is de weersgesteldheid in Noorwegen?

Noorwegen kent een zeer wisselend klimaat. Over het algemeen valt in het westen van Noorwegen veel meer neerslag dan in het oostelijke deel. Het droge oostelijk deel van Noorwegen heeft daarom aanzienlijk meer zonuren en stabielere winters.

Kun je als buitenlander wel een bouwperceel kopen in Noorwegen?

Ja, het is voor een niet ingezetene van Noorwegen eenvoudig om onroerend goed te laten registreren, zodat er geen onzekerheden bestaan over de aangekochte kavel. Deze zorgt ook voor de juiste financiële afwikkeling.

Wat is een D-nummer?

Noorse ingezetenen zijn bij de overheid bekend onder een persoonsnummer; het D-nummer. In Nederland hebben we daar het BSN-nummer voor. Niet ingezetenen van Noorwegen kunnen echter wel een D-nummer aanvragen waarmee het onroerend goed kan worden geregistreerd. Dit regelen wij graag voor u.

Kan ik een bankrekening openen in Noorwegen?

Ja, de meeste Noorse banken zijn bereid om een rekening te openen voor niet ingezetenen van Noorwegen. U heeft hier echter wel een D-nummer voor nodig; dit is een Noors persoonsnummer. Dit regelen wij graag voor u.

Hoe is de bereikbaarheid naar Noorwegen?

Noorwegen is vanuit Nederland goed bereikbaar dankzij uitstekende verbindingen per auto en vliegtuig. Dankzij deze verbindingen kunt u uw vakantiewoning ook gebruiken voor een (lang) weekend. We helpen u graag bij het vinden van de optimale route naar uw vakantiewoning.


Met de auto

De eenvoudigste autoroute van Nederland naar Noorwegen loopt via Duitsland naar Noord-Denemarken. Daar vertrekken vanuit de havens van Frederikshaven en Hirtshals dagelijks diverse veerdiensten naar Zuid-Noorwegen. De kortste overtocht, van Hirtshals naar Kristiansand, duurt slechts 2 uur en 15 minuten. Er zijn drie maatschappijen die een dienstregeling onderhouden tussen Denemarken en Noorwegen: Colorline, Stenaline en Fjordline. Als je eens wat anders wilt, kun je ook de veerboot vanuit Kiel (Duitsland) naar Oslo nemen. Deze reis is al een belevenis door alle faciliteiten die aan boord zijn. Er zijn veerboten naar Noorwegen vanuit Denemarken, Duitsland en Zweden. De meeste veerbootbedrijven bieden pakketten aan om een auto met passagiers te vervoeren. Vaak zijn er ook kortingen voor senioren, studenten en kinderen. 

 

Nieuwe vaarroute

Holland Norway Lines vaart sinds het voorjaar van 2022 vanuit Eemshaven met een veerdienst naar Kristiansand. Er wordt gevaren met een moderne ferryboot met vele faciliteiten. 


Met het vliegtuig

Er zijn meer dan 50 vliegvelden in Noorwegen. Hierdoor zijn zelfs afgelegen plaatsen zoals de Lofoten, de Noordkaap en Spitsbergen met het vliegtuig gemakkelijk bereikbaar. KLM vliegt drie keer per dag op de gunstig gelegen stad Sandefjord (Torp) en prijsvechter Ryanair onderhoudt goede verbindingen met zowel Sandefjord (Torp) als Rygge. Kristiansand en Oslo (Gardamoen) zijn ook goede mogelijkheden.

Heeft Noorwegen een gunstig investeringsklimaat?

Ja, absoluut. Allereerst kost in Noorwegen het passeren van een bezit in de vorm van een kavel of woning slechts 48 euro.  Doorgaans kan er na ongeveer 8 weken verhuur een positief rendement worden behaald. Met name in Zuid-Noorwegen, waar wij veelal actief zijn, kent men twee duidelijke hoogseizoenen waardoor er veel verhuurbare weken te realiseren zijn. Daarnaast liggen de vaste en variabele kosten rondom het bezit van een woning in Noorwegen veel lager. Zo zijn de kosten van riool en water fors goedkoper dan in Nederland.

Waarom is verhuren via Portula (Fjord Rentals) zo interessant?

Wij verzorgen de marketing, techniek en financiële afwikkeling voor u. Daarnaast is onze lokale aanwezigheid van grote waarde. Zaken als ontvangst van gasten bij aankomst of vertrek, schoonmaak en onderhoud nemen wij dus van u over. Wij informeren u graag om te ontdekken of dit interessant is voor uw persoonlijke situatie.

Over de villa’s

Zijn de houten villa’s wel goed geïsoleerd?

Absoluut. Hout heeft van nature een hoge isolatiewaarde. Een houtskeletbouw villa wordt tevens van extra isolatiemateriaal voorzien om aan de hoogste isolatie-eisen van de Noorse overheid te kunnen voldoen. Bij een houtstapelbouw villa zorgt de dikte van de log voor de isolerende eigenschappen.

Is een hypothecaire lening mogelijk op een villa in Noorwegen?

Ja, er zijn geldverstrekkers in Noorwegen bereid om een vakantievilla tot maximaal 60% van de aankoopwaarde te financieren. Werner Harsta begeleidt u graag in dit proces.

Zijn er mogelijkheden om de Noorse btw bij nieuwbouw terug te vorderen?

In een privé situatie is het niet mogelijk om de btw terug te vorderen. Zakelijke investeringen kunnen wel mogelijkheden bieden. Een persoonlijk advies zal hier een antwoord op moeten geven. Werner Harsta zoekt graag uit hoe dit voor uw persoonlijke situatie is.